Blogger Widgets

Mar 5, 2014

Wedding Dress - Malay Wedding

Adatnya, kronologi malay wed :
 meminang - bertunang - akad nikah - bersanding -bertandang

Trend wedding dress : 3 pieces in total
Even acara bersanding tak seperti bersanding zaman dulu kala, tapi tiap malay girl yang nak buat kenduri kahwin mesti ada total 3 dresses :D
Basically, according to the latest trend, the night before the bersanding event, there would be akad nikah. And next day would be the sanding day. Next week, bertandang day. These days are when every girl will wear glam and pretty dress.

Yes. I would do the same. Sort of.
Except, I escape the bersanding event. Less budget required.
Even for the akad nikah dress, I buy it rm200 and for bertandang, rm400. That amount exclude veil, shoes, shawl, flower etc etc

See? to get married is very costly
Everyone and each of your friends get married and wearing something that make you jealous. Of course, you want the same. That also applied to me. I able to cut the budget as much as I can. Because, it just the kenduri, right?Everyone that we invited come and eat, take some pictures (if they interested), get goodies to bring back and tata. END.

So, I thought why not just follow some trend, and at the same time some adat can be neglected. Like bersanding. You just sit on the pelamin to interprem yourself (my version of understanding). Yeah. I'm aware that it is once in yourlife time. But the pelamin can be available there but not the bersanding event and attire. Thats all. Its not grand, I know but still...appropiate and just nice...

GUhhhh...just to please myself. At the same time still following the adat that been strictly followed by your parents....

Right at this moment? carca merba. Lantak ler...janji ada majlis. Maksu aku nak cmni, mak aku nak cmtu, ayah aku nk lagu ni...Mak mertua aku nak gitu gitu...pak mertua aku nak gini gini...

So aku tak sabar nak update full expenses on this so call once-in-a-lifetime day T.T

Jan 7, 2014

Kad kahwin

offer package

6.01.2014 :: Siap tempahan kad kahwin sudeyyy....Yes. Selesai satu masalah.

Offer ni kami jumpa time karnival perkahwinan dekat Shah Alam tahun lepas. Kiteorang booking bayar rm50 jek..So kalau tetiba rasa nak cancel, takde la rasa rugi sangat kan....
Kedainya di Plaza MPK. Owner India lg neh hehe lantak ler....

Cuma kami tambah v.box lagi 300 biji. Satu v.box hanya rm0.40 jek. Agak murah kan? rm988 tolak rm50 (standard offer untuk dua bunting), berbaki rm938 untuk lain-lain. Kalau rm0.40/box...so total 1000pcs box...rm400..berbaki rm538 untuk 50pcs bottle and 1000pcs kad. Katakan bottle to 1 rm0.50 jek, so 50pcs...rm25, so making 1 kad berharga lebih kurang rm0.50...Murah tak?

Kah kahwin bakal berwarna cream + emboss + gold hot stamping 1000pcs (mana ikut tema pon!haha asal cantik...)

Tinggal submit map untuk dua - dua belah pihak je ni. Jom melakar~

23.02.2014 :: Pergi tengok draft isi kandungan kad kahwin

31.03.2014 :: Kad kahwin dijangka siap. Boleh pi kutip.....

Ada dua bulan nak distribute kad kahwin ni...tak sempat memang sengaja r....

Owh...even v.box dah ditopup menjadi total 1300pcs, tapi ianya hanya lah untuk pihak Samir jek...
Aku kena cari lain box/paper bag nak taruk goodies nanti......T.T


Wait! Aku nk kasi goodies pe?Choki choki r!!!! ^^

Dec 26, 2013

The Hobbit - part 2

Yesssss!!!!!!!!!!!!!!!
I'm over excited!
There's Legolas in Hobbit 2
Yeah! Exactly what I'm hoping for
Remembering my previous post on Hobbit 1, I did request Legolas in part 2
hahahaa. Never thought that would happen, though. Ngeeee~



I love Legolas since LOTR hehe. Aside from his good face, what really interest me is his role. Super quick, awesome, cool, wow etc etc..the list goes on....wakaka! Bias right?

As usual, my BF is the one who eagerly want to watch the movie. I never care about it.

Hurm, as I said in my previous post regarding the Hobbit 1, it quite boring [for me la]. But Hobbit 2 not in the least. Why? I stated above :: Legolas. Simple as that. And as expected, the dragon cannot be defeated. YET. Aiyaaaa...I conclude that maybe in Hobbit 3, the dwarves can defeat the dragon, which is the main objective of their long journey. Or did the Hobbit will be till part 7? Like Harry Potter movie? Because I detect the plot kinda be like that.
Part 1-just the journey + recruiting.
Part 2-arrive at the castle+battle a little bit+dragon fly to human town.
Part 3-journey back to human town(remember! They take times) + plan to re-attact.
Part 4-human vs dragon, while dwarf still on their way hahaha.
Part 5-journey to make allies with elves, human, dwafts etc etc to save the world..[wallaweiii!!].
Part 6-success to take down the dragon.
Part 7-new enemy....

Sound interesting?? Well. I manage to plot till part 7....
Big round applause to me....weeee~

Dec 19, 2013

Barang Hantaran Perkahwinan

Wahhhhhh.....
Lama betui x update blog ni.....=))
Sekarang ada sebab nak update. Ada bahan nak cerita kiki
Kami setuju nak kasi hantaran 7 berbalas 9. Macam banyak kan??


So, pendek kata, jom senaraikan jek... ^^

Senarai barang hantaran Samir to Robi ::

1. Handbag (Pierre Cardin)
2. Kasut/Heels
3. Cosmetics (Elianto)
4. Perfume (Anna Sui)
5. Telekung dan sejadah
6. Set baju dan tudung
7. Cincin nikah dan mas kahwin

Senarai barang hantaran Robi to Samir ::

1. Jam (Fossil)
2. Cincin nikah
3. Wallet dan tali pinggang
4. Buku
5. Perfume (Ferrari)
6. Kek
7. Al-quran dan tasbih
8. Set baju melayu, sampin, songkok dan butang baju melayu
9. Set toiletries atau chocolate

Yang berlabel kuning semua dah dibeli...memang plan beli time sale Krismas pun...harap-harap sempat la bertahan...bulan Jun tu majlis nyer 

Setakat hari ni, kiteorang dah pun belanja RM673(Samir) RM675(Robi)
Bajet hantaran?? RM1000 jek sorang...nampak gaya macam bakal lebih ni
Mari nantikan....wakaka!

Cuak la ceq!

Sep 27, 2013

Great info

cost of education [Infographic]
Created by Hotcourses Abroad

Februari vs. November


FEBRUARI
Berfikiran abstrak.
Sukakan benda yang reality dan abstrak.
Intelligent, bijak dan genius.
Berpesonaliti yang mudah berubah.
Mudah menawan hati orang lain.
Agak pendiam, pemalu dan rendah diri.
Jujur dan setia pada segalanya.
Keras hati untuk mencapai matlamat.
Tidak suka dikongkong.
Mudah memberontak apabila dikongkong.
Suka kegiatan yang lasak.
Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
Mudah mempamerkan marahnya.
Tidak suka benda yang remeh-temeh.
Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
Sangat berani dan suka memberontak
Bercita-cita tinggi dan suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
Pemerhatian yang tajam.
Suka hiburan dan sukan.
Suka benda yang bersifat seni.
Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
Belajar untuk mempamerkan emosi.


NOVEMBER
Banyak idea dalam perkara.
Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
Berfikiran kehadapan.
Berfikiran unik dan bijak.
Penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa.
Pemikiran yang tajam.
Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
Bagus untuk jadi doktor.
Cermat dan teliti.
Personality dinamik.
Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
Terlalu degil dan keras hati apabila hendak sesuatu.
Diusahakan sehingga berjaya.
Tak suka marah kecuali digugat.
Mudah ambil berat terhadap orang lain.
Pandai muhasabah diri.
Cara berfikir lain dari orang lain.
Otak yang sangat tajam.
Pandai mendorong diri sendiri.
Tidak hargai pujian.
Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi dan apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya.
Badan yang "tough" (sasa).
Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam.
Romantik.
Berfikiran tidak pasti dgn hubungan kasih sayang.
Suka duduk di rumah.
Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
Bercita-cita tinggi.
Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah.
Blogging tips